رباط صلیبی قدامی یکی از مهمترین رباطهای داخلی بوده که وظیفه پایداری زانو را برعهده دارد. کلیدی ترین رباطی که در تثبیت و پایداری مفصل زانو موثر نقش بسزایی را ایفا میکند، رباط صلیبی یا ACL است. رباط ACL متصل کننده استخوان ساق به استخوان ران بوده و عامل حرکت نکردن این استخوان ها به سمت جلو است.
باید بدانید که رباطهای صلیبی بافتهای محکمی هستن که استخوان هارا به یکدیگر متصل میکند. رباط ACL یکی از چهار رباط اصلی زانو بوده که پایداری زانو را برای شما به ارمغان میآورد. در ادامه در مجله پزشکی مدی مکس مارکت با انواع آسیب های مختلف مربوط به رباط صلیبی قدامی آشنا میشوید.
شایع ترین صدمات مربوط به رباط ACL
سالانه حدود 200 هزار مورد آسیب رباط صلیبی قدامی در ایالات متحده گزارش می شود. شایعترین مواردی که در صدمه دیدن رباط ACL دخیل است عبارت است از ورزش هایی مثل فوتبال، بسکتبال، تنیس و… البته اکثر این موارد باعث کش آمدن یا پارگی رباط صلیبی قدامی میشوند. باید بدانید که پارگی رباط ACL برای افراد عادی نیز میتواند درکمین باشد. اما ورزشکاران و کسانی که کار های سنگین انجام میدهند بیشتردر معرض پارگی این رباط هستند.
به خاطر آسیبهای وارده به رباط صلیبی قدامی ممکن است فرد در انجام فعالیتهای رومزه ناتوان باشد حتی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. شایع ترین آسیب زانو مربوط به کشیدگی رباط صلیبی قدامی است، در صورت احساس درد در زانو حتما باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید.
علت و علائم پارگی رباط صلیبی قدامی
علتهای بسیاری در پاره شدن رباط صلیبی قدامی زانو دخیل اند میشوند که عبارت اند از:
- توقف ناگهانی
- کاهش سرعت ناگهانی حین دویدن
- پرش از ارتفاع بلند و فرود اشتباهیی
- تصادف
- برخورد جسم سنگین و سخت
هنگامی که رباط صلیبی قدامی پاره شود ممکن است خالی شدن زیرپایتان را احساس کنید. همچنین درد را در زانو خود احساس کنید همچینین دیگرعلائم پارگی رباط صلیبی عبارت است از:
- درد
- تورم
- کاهش دامنه حرکتی زانو
- احساس ناراحتی هنگام راه رفتن
- درد موضعی در مفصل زانو
درصورت حس و مشاهده این علائم حتما به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
راه رفتن با رباط صلیبی پاره
افرادی که دچاز پارگی رباط صلیبی قدامی میشوند قادر به راه رفتن هستند. با پاره شدن رباط صلیبی فرد همچنان توانایی راه رفتن دارد اما با این تفاوت که هنگام راه رفتن درد زیادی را باید تحمل کند. درد داشتن و احساس ناراحتی مبهم فقط یکی از نشانه های پارگی رباط صلیبی قدامی در زانو است. درد زانوی دچار پارگی رباط ACL بدون درمان در چند هفته یا ماه خوب میشود. اما به دلیل پاره ماندن رباط زانو، ناپایدار بوده و خطر پیچ خوردگی و بازگشت درد به زانو همیشه در کمین خواهد ماند.
بهترین قرص ترمیم رباط صلیبی قدامی
رباط صلیبی قدامی کشآمده یا پاره خودبهخود ترمیم یا درمان نمیشود. بدین معناست بدون عمل جراحی ترمیم نخواهد شد. البته در مواقعی که ثبات و پایداری کلی زانو برقرار باشد، ممکن است روش های غیر جراحی یکی از توصیه های پزشک ارتوپد باشد. باید بدانید که برای بیماران سالخورده که توانایی و سطح فعالیت پایینی دارند درمان غیر جراحی مناسبتر است. کنترل درد برای بیمار بسیار مهم و حائز اهمیت است. از این رو برای کاهش درد ناشی از پارگی رباط صلیبی قدامی، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی(NSAIDs) مثل ایپوبروفن یا ناپروکسن توسط پزشک تجویز میشود. البته برای تعدادی از مسکنها به منظور ترمیم رباط باید با مشورت پزشک و با تجویز پزشک آن را تهیه کنید.
مسکن های ضد التهاب NSAIDs
داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی درد را تسکین می دهند و تا جایی که ممکن است التهاب و تورم را کاهش میدهند. طیف وسیعی از ضدالتهاب های غیراتسروئیدی در انواع مختلف و نام های زیادی وجود دارد. گاهی ضدالتهاب ها عوارض جانبی دارند که شامل خونریزی معده میشود. برای مثال آسپرین و ایبوپروفن از معروف ترین NSAIDs ها هستند. این دارو ها را میتوانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید ولی برای انواع دیگر به نسخه پزشک نیاز دارید.
جوش خوردن رباط صلیبی قدامی
رباط صلیبی ACL بدون عارضهایی نسیت که بدون عمل جراحی درمان شود. گذرزمان و استراحت ممکن است درد و تورم پارگی رباط صلیبی را کمتر کند اما آن را به طور کامل درمان نمیکند. اما برای افراد کهن سال که فعالیت کمی دارند ممکن است درمان غیر جراحی بهترین گزینه باشد.
ویو تراپی (wave therapy) و لیزر تراپی
این دو ابزار ابزار های بسیار کاربردی در فیزیوتراپی هستند. شاکویو تراپی امواج فراصوت را به رباط صلیبی کش آمده منتقل میکند. لیزر تراپی نیز همانند شاکویو با ارسال امواج لیزری باعث بهبود جریان خون در ناحیه زانو میشوند. اثرات مفید این دو تکنولوژی در ترمیم رابط صلیبی قدامی عبارت است از:
- افزایش اکسیژن رسانی
- تقویت عضلات
- روانتر شدن انقباض و انبساط عضلات
- رشد کلسیم و فیبر
بریس یا زانوبند های طبی
پزشک ارتوپد ممکن است برای محافظت از زانو شما برای حفظ ثبات و پایداری آن استفاده یا زانوبند را پیشنهاد دهد. بسـته به پارگی رباط زانو بریس تجویز شده توسط پزشک ممکن است متفاوت باشد و زانوبند خاصی را توصیه کند. زانوبند هایی که برای درمان پارگی های رباط صلیبی قدامی توصیه میشوند بریس های لولا دار هستند. این بریس ها به دامنه حرکتی زانو را بهتر میکنند و به مفضل زانو اجازه نمیدهد در جهت دیگری حرکت کند یا پیج بخورد.
درمان خانگی رباط صلیبی با تکنولوژی UIC درخانه!
زانوبند زاپیامکس زانوبندی آلمانی بوده که توسط شرکت زایس ترونیک تولید میشود. تکنولوژیUIC تلفیقی از سه تکنولوژی اولترا سوند، مادون قرمزو کلاک پالس است. بطوری که به فیزیوتراپی خانگی مشهور شده و تحولی بزرگ در علم پزشکی و درمان زانودرد نامیده میشود. زاپیامکس با ارسال امواج فراصوت، مادون قرمزو الکتریکی باعث افزایش گردش خون، دما و ترشح هورمون اندروفین در زانو میشود. این امر کاهش درد و ترمیم اعصاب را در رباط صلیبی به ارمغان میآورد.
عوارض پارگی رباط صلیبی
افرادی که دچار پارگی رباط صلیبی قدامی میشوند بستـه به میزان پارگی دچار درد و تورم و از همه مهم تر بیثباتی زانو میشوند. افراد ورزشکار و افرادی که فعالیت های شدید دارند بیشتر از دیگران در معرض پارگی رباط صلیبی قرار دارند. یکی از این عوارض کاهش دامنه حرکتی زانواست. کاهش دامنه حرکتی زان باعث میشود فرد تا حدی بتواند زانو خود را خم و راست کند. اگر بخواهد زانوی خود را بیشتر حرکت دهد دچار درد و در مواردی خونریزی شود.
0 تا 100 بیماری و درمان رباط صلیبی قدامی
رباط صلیبی ثدامی یکی از مهم ترین عوامل پایداری زانو بوده که بسیارحساس است. رباط ACL ممکن است در اثر کاهش سرعت ناگهانی درهنگام دوییدن یا پرش از ارتفاع بلند و فرود بد کش آمده یا پاره شود. در اولین اقدام میبایست به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کرد تا پزشک نوع پارگی و شدت آن را تشخیص دهد. معمولا متخصص ارتوپد با انجام چند تست و عکس MRI میتواند نوع پارگی رباط را تشخیص دهد.
درصورت پارگی رباط صلیبی قدامی درمان غیر جراحی برای آن وجود ندارد و باید برای عمل ترمیم ACL اقدام شود. اگرچه پس ازعمل ترمیم رباط صلیبی قدامی قدرت زانو تقریبا تا یک سال کم خواهد بود اما فرد فردای همان روز میتواند راه برود. معمولا حدود سه الی شش ماه طول میکشد تا فرد بتواند فعالیت قبلی را به خوبی انجام دهد. اما در خوصوص شروع فعالبت های ورزشی حتما باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید.